Kan det vara hormoner eller klimakteriet som påverkar min sömn?

Kan det vara hormoner eller klimakteriet som påverkar min sömn?

Du vaknar tvärt, genomsvettig och insnodd i lakanet. Hjärtat dunkar så det dånar i öronen. Dina ögon är uppspärrade men du ser inget i kolmörkret.

Vad är det som väckt dig? Är det någon där? Ångesten river med sina svarta klor i din själ. Skräcken kramar åt din hals och gör att du inte kan andas.

Du försöker trassla dig ur det klibbiga lakanet och trevar efter mobilen. 04:02 lyser siffrorna i mörkret. Fan... Tredje natten i rad. Du måste få sova. Du orkar inte med en skräcknatt till.

Det har gått så långt så att du funderar på att börja med antidepressiva igen men det var ett sånt helvete att sluta förra gången. De tar bort ångesten och svettningarna men gör dig till en zombie istället. Det kanske ändå är bättre än det här...

Varför vägrar den här sömndemonen att släppa taget? Du har gjort allt man ska, följt alla råd!

Du har kört sockerfritt och glutenfritt och mjölkfritt och fettfritt och alkoholfritt. Du mediterar och yogar och ändå är du spänd så att musklerna värker. Inget hjälper. Det är så typiskt! Du begär inte mycket. Bara få sova lite. Bara få känna lugn igen. Få slappna av lite. Så att du kan få sova... vila... mjukna...

De säger att det kan vara klimakteriet men kan det verkligen vara sant!? Du är ju bara 46...

Vill du veta mer om hormoner, klimakteriet och sömn? Klicka här

Det är tyvärr så att alltför många kvinnor tror att klimakteriet är något som händer långt senare än det faktiskt gör, och att det är samma sak som menopaus.

Ett bättre ord för klimakteriet kan vara övergångsåldern för det är precis det, en övergång, från att ha regelbunden ägglossning och mens till att inte längre ha det alls. Det kan börja så tidigt som efter 37-38 års ålder och pågå i upp till 15 år.

Genomsnittsåldern för menopaus är 52 men för de flesta är det inte så att mensen bara försvinner och så var det inget mer med det. På grund av svajiga och/eller uttalat låga östrogennivåer, upplever många kvinnor besvär i form av nattsvettningar, störd sömn, oro, ångest och humörförändringar samt trötthet eller utmattning vilket kan göra det svårt att fungera som vanligt.

I det här läget är det tyvärr många vårdgivare som istället för att behandla grundorsaken (klimakteriet) fokuserar på symtom som tex oro och förskriver antidepressiva läkemedel (SSRI).

Visste du att sådana läkemedel dels har en infasningsperiod innan de ger effekt i början, dels en avvänjningseffekt när eller om man vill sluta med dem? En sådan behandling kräver helt enkelt ett ordentligt genomtänkt beslut som man måste fullfölja för att nå resultat.

SSRI kan ge god symptomlindring men det löser inte alltid det ursprungliga problemet, dvs grundorsaken till nedstämdheten.

Nu kan ju förstås grundorsaken bero på en kombination av olika faktorer hos olika individer men SSRI-preparat verkar så att de ökar mängden av tillgängligt serotonin mellan nervcellerna genom att hämma återupptaget av serotonin. Serotoninet transporteras alltså inte bort lika snabbt som vanligt och blir därmed tillgängligt under längre tid mellan nervcellerna. Man kan säga att man får ut mer av det serotonin man redan har.

Det är dock inte så att läkemedlet omvandlas till serotonin så att man höjer sin nivå genom att få eller bilda mer av det. På sikt kan snarare kroppen tolka den ökade närvaron av serotonin som att det finns för mycket och svarar då genom att bilda ännu mindre.

Men om man inte verkligen är kliniskt deprimerad, varför nöja sig med preparat som i värsta fall ger biverkningar som nedsatt sexlust och oförmåga till orgasm, avtrubbade känslor, viktuppgång och förändrad aptit?

Det finns alternativ.

Prova 5-HTP och få en ljusare och jämnare sinnesstämning utan biverkningar,  utan att behöva vänta flera veckor på resultat och utan någon tillvänjning. Få tillbaka kontrollen över ditt humör, dina känslor och dina tankar.

På vilket sätt är 5-HTP annorlunda än SSRI-preparat då?

Tryptofan har du kanske hört talas om? Det är en av de 20 aminosyrorna som bygger kroppens proteiner. Tryptofan är en essentiell aminosyra, dvs den är livsviktig och måste tillföras med kosten för kroppen kan inte bilda den själv. Tryptofan finns i livmedel som ost, kött, fisk, ägg och havregryn till exempel.

När vi äter tryptofan används det i kroppen som en "legobit" för att bygga andra ämnen men det bryts också ned och bildar nya ämnen.

Till exempel kan tryptofan brytas ned och bilda vitamin B3 (niacin) eller så kan det ta en annan metabolisk väg och bli till serotonin som sedan kan bli till sömnhormonet melatonin.

5-HTP (5-hydroxitryptofan) är det metaboliska steget mellan tryptofan och serotonin. Serotonin förekommer också i livsmedel men det kan inte passera blod-hjärnbarriären i kroppen och därför kan inte nervsystemet tillgodogöra sig det. Det gör däremot både tryptofan och 5-HTP och därför går de att använda som kosttillskott.

Det finns många tillskott med 5-HTP på marknaden men alla är inte av högsta kvalitet och genomgår inte samma rigorösa kvalitetskontroll som Matriarchs 5-HTP.

Matriarchs 5-HTP innehåller 5-HTP från extrakt av växten Griffonia simplicifolia och är analyserat för renhet. Det är inte syntetiserat av mikroorganismer. Inga andra fyllnadsmedel eller tillsatser finns i den vegetabiliska kapseln som är gjord av cellulosa.

5-HTP förekommer också i olika doser och kombinationer.

Matriarch har valt att kombinera 100mg 5-HTP per kapsel med två andra ingredienser som förhöjer effekten - 5mg av den aktiva formen B6 samt 400mg glycin.

Den aktiva formen av vitamin B6 är ett nödvändigt hjälpämne för många livsviktiga processer i kroppen. B6 ingår i många enzymer som ombildar vissa ämnen till andra ämnen. Det krävs till exempel B6 för att tryptofan ska kunna ombildas till niacin och serotonin, men även andra viktiga signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och GABA.

Den tredje ingrediensen i Matriarch 5-HTP är glycin. Glycin är också en aminosyra, men samtidigt även en lugnande signalsubstans i centrala nervsystemet. Glycin kan bidra till ett mer stabilt blodsocker, samt bättre och jämnare sömn så att man vaknar mer utvilad. En perfekt partner till 5-HTP!

En burk innehåller 60 kapslar som är lukt- och smakfria. Om man har svårt att svälja kapslar går det bra att öppna och blanda ut innehållet med tex yoghurt eller liknande.

Matriarch 5-HTP har utvecklats specifikt för att hjälpa kvinnor som upplever nedstämdhet, humörsvängningar, oro och sömnproblem relaterat till hormonella svängningar i menscykeln och i klimakteriet. Investera i ditt välmående redan idag!

Använd det vid behov, tex vid oro eller nedstämdhet samt vid dålig sömn. Det verkar snabbt men har ingen kvarvarande effekt, dvs man blir inte tillvand.

Vanliga frågor och svar

Om tryptofan är förstadiet till 5-HTP betyder det att 5-HTP är mer effektivt?
Det är individuellt. En del personer tycker att tryptofan fungerar bäst vid nedstämdhet, irritation eller oro och andra tycker att 5-HTP fungerar bättre. Eftersom järn krävs för omvandling av tryptofan kan 5-HTP vara mer effektivt för personer som har järnbrist.
 
Hur får jag bäst resultat?
Insulin hjälper transporten av tryptofan och 5-HTP genom blod-hjärnbarriären och in till nervsystemet. Det kan därför vara mer effektivt att använda 5-HTP på fastande mage tillsammans med något sött som tex lite juice eller ett kex. Matriarchs 5-HTP som även innehåller glycin fungerar dock utmärkt även med måltider.

Finns det någon maxdos?
Det går bra att använda max 3 kapslar per dag.

Kan man få biverkningar?
En del personer kan uppleva att de får lös mage och/eller hjärtklappning. Prova då att sänka dosen, alternativt prova att ta preparatet en annan tidpunkt på dygnet samt använda det tillsammans med något sött som tex lite juice. Detta för att förhindra att för mycket omvandlas till serotonin perifert, dvs innan det når nervsystemet.

5-HTP eller tryptofan tillsammans med antidepressiva?
Jag har hört att man inte ska äta 5-htp eller tryptofan tillsammans med antidepressiva eftersom det kan leda till för mycket serotonin och serotonergt syndrom. Samtidigt har jag hört att det inte går att öka serotoninhalten när man äter antidepressiva eftersom de stänger kanalerna för tillförsel av serotonin (man återanvänder bara det lilla man har). Vad stämmer egentligen?

Svar:
Hej! Antidepressiva läkemedel (SSRI) ökar förekomsten av serotonin mellan nervcellerna eftersom det hämmar återupptaget av serotonin. Serotoninet transporteras alltså inte bort lika snabbt som vanligt och blir därmed tillgängligt under längre tid mellan nervcellerna. Man kan säga att man får ut mer av det serotonin som finns/bildas.

Det är dock inte så att läkemedlet omvandlas till serotonin så att man bildar mer av det. Det gör däremot 5-HTP och tryptofan.

Potentiellt kan bildandet av serotonin ändå påverkas av antidepressiva läkemedel indirekt (via återkoppling). Dvs om kroppen tolkar den ökade närvaron av serotonin som att det finns för mycket så bildas mindre.

Tar man både ett sk SSRI-preparat och 5-HTP eller tryptofan finns det en risk att det blir för mycket och därför vill vi inte rekommendera att man kombinerar även om det inte verkar särskilt vanligt med serotonergt syndrom av den anledningen.

Skulle man däremot även använda en MAO-hämmare, dvs ett preparat som bromsar nedbrytningen av serotonin, då ökar risken betydligt för serotonergt syndrom.

Källhänvisning:
[1] Westenberg HG, Gerritsen TW, Meijer BA, van Praag HM. Kinetics of l-5-hydroxytryptophan in healthy subjects. Psychiatry Res. 1982 Dec;7(3):373-85. doi: 10.1016/0165-1781(82)90074-9. PMID: 6187038.

Back to blog

Vi rekommenderar

1 of 4