Passar progesteronkräm efter klimakteriet och menopaus?

Passar progesteronkräm efter klimakteriet och menopaus?

Du kanske har läst att progesteronkräm är bra när man har passerat klimakteriet och menopaus, men är lite osäker på hur det då ska användas eftersom du inte har någon ägglossning eller mens längre?

Då ska vi förklara!

Om du är postmenopausal men INTE har några klimakteriebesvär, och INTE använder östrogen, då finns det egentligen ingen anledning för dig att använda progesteron heller.

Progesteronkräm hjälper framförallt vid cykliska besvär och när det inte längre finns en cykel har inte progesteron någon större effekt. Ett undantag kan vara vid sömnbesvär som inget annat tycks råda på. Då kan man prova 50-100mg progesteron till natten för att se om det kan hjälpa.

Nu tycker ändå ganska många kvinnor i den här livsfasen att de får flera positiva effekter av en låg dos progesteronkräm, och då går det förstås bra att använda det om man vill. Det är inte skadligt och det finns inte någon tidsbegränsning för sådan användning heller.

Kom bara ihåg att progesteron inte kan ersätta östrogen om det nu skulle vara så att du HAR klimakteriebesvär (dvs vallningar mm) OCH är postmenopausal.

Då ska du inte välja progesteronkräm ISTÄLLET FÖR östrogen eftersom du då skulle gå miste om en behandling som både hjälper mot besvären och skyddar dig mot framtida sjukdomar. Det betyder inte att progesteron är dåligt för dig, det betyder bara att östrogen är bättre i den här situationen. Det är två olika saker. Din läkare kan hjälpa dig med östrogenersättning om det är något du skulle vilja prova.

Är det så att du är postmenopausal utan några klimakteriebesvär som vallningar, men däremot torra slemhinnor i underlivet, då är vårt tips att du använder Matriarch Comfort Cream och/eller Revitalizing Cream.

Båda hjälper mot torrhet både inuti slida och på vulvan, de motverkar återkommande urinvägsinfektioner och kan även hjälpa mot urinläckage. Revitalizing Cream kan dessutom höja sexlusten, humöret och energinivån och det är ju aldrig fel!

Det går bra att kombinera båda dessa krämer, och om du önskar, går det som sagt även bra att kombinera med en låg dos progesteronkräm enligt ovan.

Back to blog

Vi rekommenderar

1 of 4